Ιστορία

 Η ίδρυση του σωματείου

Ο Εθνικός Λατσιών ιδρύθηκε το έτος 1956. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, τα Λατσιά αποτελούσαν μία μικρή κοινότητα με ελάχιστους νέους οι οποίοι, μετά την κοπιαστική τους ημέρα, άραζαν στο καφενέ του Πουσπουτή, στο κέντρο των τότε Λατσιών.

Οι εποχές ήταν δύσκολες αλλά το μεράκι έφθανε και περίσσευε, το δε πάθος τους για το ποδόσφαιρο ήταν πολύ μεγάλο.

Επεδίωκαν την διεξαγωγή φιλικών ποδοσφαιρικών αγώνων και οι επιτυχίες τους, έκαναν περήφανους τόσο την παρέα των νέων όσο και ολόκληρη την νεοσύστατη κοινότητα των Λατσιών

Ο κάθε ποδοσφαιριστής αγόραζε με δικά του λεφτά την αθλητική του περιβολή δηλαδή κίτρινη φανέλα και μαύρο παντελονάκι. Από αυτή λοιπόν τη περίοδο ξεκινά το ταξίδι του Εθνικού Λατσιών.

Οι συνεχείς νίκες στους διάφορους φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά και οι νέες πλέον συνθήκες που δημιουργήθηκαν ένεκα του ένδοξου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, δημιουργούν την ανάγκη ύπαρξης ενός οργανωμένου σωματείου.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Νοέμβριο 1956, ιδρύθηκε ο "Εθνικός και Γεωργικός Σύλλογος Άγιος Γεώργιος Λατσιών" (αρχικά ονομάστηκε ΑΤΕ-ΠΕΚ ΛΑΤΣΙΩΝ) με σκοπό να προσφέρει στην κοινότητα των Λατσιών εθνική, κοινωνική και αθλητική δράση.

Από την ονομασία που εδόθη αρχικά στο νέο σωματείο αλλά και από την μετονομασία του είναι φανερό ότι οι Λατσιώτες δεν ήταν δυνατό να αγνοήσουν την αγροτική τους προέλευση.

Το νεοϊδρυθέν σωματείο στεγάστηκε στον καφενέ του Θεοδουλή που βρισκόταν έξω από το τότε κέντρο του χωριού ούτως ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα η δραστηριότητα των μελών του που ήταν ενταγμένοι στην ΕΟΚΑ.

Ο Εθνικός Λατσιών έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Λατσιά. Είναι ο αθλητικός οργανισμός που έγγραψε σελίδες δόξας για την κοινότητα και αγαπήθηκε με πάθος από τους Λατσιώτες. Αυτή η αγάπη, απογείωσε τον Εθνικό και είχε ως αποτέλεσμα κάτι το μοναδικό: Να παρουσιάζεται ο Εθνικός, όχι με την παράσταση μιας αλληγορίας, αλλά σαν ένα ενεργητικό πρόσωπο, που υπάρχει, αναπνέει, αναδεικνύει τον τόπο, τα Λατσιά.

Ο Εθνικός δεν φορά απλώς μια φανέλα, ο Εθνικός δεν σκοράρει, δεν αμύνεται και επιτίθεται, δεν κινείται μέσα στα στενά όρια ενός γηπέδου. Ο Εθνικός Λατσιών είναι ένας στρατηγός, τροπαιοφόρος της ελεύθερης σκέψης, υπέρμαχος και υπηρέτης των αρετών του Ελληνισμού.

Το πρώτο παιχνίδι

Σημείο αναφοράς αποτελεί ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας της ομάδας των Λατσιών. Αντίπαλος ήταν η Εληά Λυθροδόντα. Οι Λατσιώτες θα αντιμετώπιζαν τους ομοχώριους και συγγενείς τους Λυθροδοντιάτες.

Ο αγώνας ήταν πραγματικό ντέρμπι, γεμάτος πάθος και ένταση. Η ομάδα του Εθνικού πέτυχε μία ιστορική νίκη με σκορ 1-0 επί της ΕΛΗΑΣ μέσα στον Λυθροδόντα και μπροστά στους εκατοντάδες οπαδούς της.

Οι ιστορικές πρώτες επιτυχίες

Η πρώτη πολύ μεγάλη νίκη ήταν κόντρα στον πανίσχυρο τότε Χαλκάνωρα Ιδαλίου με σκορ 3-1, που έκανε τους δεκάδες οπαδούς της αντίπαλης ομάδας να φύγουν στεναχωρημένοι για το χωριό τους.

Ακόμα, άξια αναφοράς είναι η επιτυχία επί της Τράπεζας Κύπρου, σε αγώνα που έγινε στο παλαιό ΓΣΠ και ο Εθνικός Λατσιών κέρδισε με σκορ 2-1 παρά το γεγονός ότι η αντίπαλη ομάδα ήταν ενισχυμένη με ποδοσφαιριστές από τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της Κύπρου, του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας. Οι λεβέντες των Λατσιών καθιερώνονταν πλέον ως ισχυρή περιφερειακή ποδοσφαιρική δύναμη.

Τα χρώματα του Εθνικού Λατσιών

Ως χρώματα της ποδοσφαιρικής ομάδας κατά την ίδρυσή της (3-11-1956), διατηρήθηκαν το κίτρινο και το μαύρο τα οποία είχε εξαρχής επιλέξει η παρέα των νέων που σύχναζε στο καφενέ του Πουσπουτή.

Στην συνέχεια και συγκεκριμένα την 17-07-1971 όπου κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης το σωματείο μετονομάστηκε σε ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΤΣΙΩΝ, υιοθετήθηκαν τα χρώματα της ελληνικής σημαίας δηλαδή το μπλε και το άσπρο.

Το έμβλημα και η σφραγίδα

Η αγροτική προέλευση των ιδρυτών του σωματείου αλλά και τα εθνικόφρονα ιδανικά και αξίες τους, θα ήταν αδύνατο να απουσιάζουν από τα στοιχεία που συνθέτουν το έμβλημα του ΕΘΝΙΚΟΥ. Έμβλημα, λοιπόν του ΕΘΝΙΚΟΥ είναι ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ μέσα σε ασπίδα ο οποίος περιβάλλεται από την Ελληνική σημαία.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης Άγιος των γεωργών και ως εκ τούτου των κατοίκων των Λατσιών που επέλεξαν την πάλη με τη γη.Η Ελληνική σημαία είναι το σύμβολο των αγώνων των αλύτρωτων Ελλήνων που διαχρονικά ελπίζουν και οραματίζονται την ένωση τους με την μητέρα Ελλάδα.

Η σφραγίδα του ΕΘΝΙΚΟΥ είναι επίσης σχετική με την αγροτική προέλευση των πρώτων κατοίκων των Λατσιών. Απεικονίζει την απέραντη γη των Λατσιών που καταλήγει στον Απαλό την στιγμή που ο ήλιος χάνεται. Είναι η στιγμή που ο γεωργός ξεκουράζεται και αγναντεύει τη γη των Λατσιών.

Οι πρώτοι ποδοσφαιριστές

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην δεκαετία της ίδρυσης ( 1950-1959) ήταν οι ακόλουθοι: Κωνσταντίνου Ιωάννης, Κωνσταντίνου Ανδρέας, Γεωργίου Βαρνάβας, Παφίτης Λεόντιος, Θεοδούλου Ανδρέας, Γιάλλουρος Γεώργιος, Φιλίππου Βάσος, Χ’Λοίζου Παύλος(Διοργανωτής αγώνων), Παρίσσης(Χριστοφόρου) Μιχαήλ, Καποδίστριας Σωτήρης, Καποδίστριας Μιχάλης, Μωυσέως Ανδρέας, Μωυσέως Δημήτρης, Χριστοφόρου Ελευθέριος, Καραφώκας Δημήτρης, Φιλίππου Ευαγόρας, Κουρούσιης (Κυριάκου) Ανδρέας, Πάτερ Κυριάκος Κακουλλής, Δημητριάδης Ανδρέας, Αβραάμ Ιάκωβος, Σάββα Γεώργιος (Γιωρκαλλάς), Μιχαήλ Βασίλης, Κίττος Κυριάκος, Ππαραούνας Γιαννής, Παρίσσης Ανδρέας.